Blogger Templates Blogger Widgets Blogger Widgets

Friday, May 27, 2011

BEBAS?

assalamualaikum kawan kawan yang hebat dan kawan kawan yang ceria !!
sorrylahh dah lame ari ta buad entry baru..walawehh..busy study pastu midyear exam plak tu ?!
huh ? memang teramat sangat busy laa yunkk :)
btw, now ari da habis exam taw !!! bebas! tapi midyear jela..heeheee...
oke kte tumpu pada tajuk entry kita "BEBAS".


*****************ceeeeeettttt**********************


hurmm..apa yang korang tawu tentang bebas? or macam orangorang putih cakap
FREEdom !!
yes! free..kita sebagai rakyat malaysia tahu.bahawa tanah melayu suatu dahulu telah bebas daripada penjajah..kan..? kan? kan?
haaaa...and now negara kita telah pon menjadi negara yang di kenali dan disanjungi kan? kan?kan?
pelbagai kaum hidup aman damai ..:)
kita bebas macam burung...tuitttuit!..menyanyi riang di awan..best kan!!

tengok? bebas kan burungburung tu semua?

tapi sekarang ari tengok kan..ramai lagi yang masih tak bebaskan diri mereka dari buad perkaraperkara yang tak berfaedah..sebagai contohlahh..penagih dadah..sebenarnye mereka tahu dadah tu bahaya !
nak tahu kenapa diaorang jadi macam tu?
kerana rasa hidup diaorang tak dipeduli..tapi puncanye siapa? siapa?
cube citer?
DIA sendiri..sokong?
masyallahh!

bila cakap pasal penagih dadah..semalam baru ari teringat..
kat belakang rumah makcik ari..ada orang dok curi tintin kosong yang makcik ari nak jual..
orang cakap apa ek..KITAR SEMULA..
boleh dapat money maa?kan?kan?kan?

haa..nak tawu siapa yang curi? mat gian laa..tengok?? diaorang semua masih menjadi hamba pada DADAHdadah tu! mencuri,meragut,meropak n whatsoeva laa..sematamata nak beli dadah!
diaorang masih tidak bebas..dah banyak benda rakyat malaysia kita ni buat, untuk sedarkan penagihpenagih yang tak sedarsedar ni lagi..astaghffirullahal-azim!!!!*maaf lw ejaaan tak betul..hee
kenapa lahh susah sangat diaorang na paham?
macammacam taw kandungan yang ada kat dalam dadah tu..
serba serbi melalaikan.merosakkan tubuh badan kita..

                                                    macam macam ada..                         heroin*

haaaaiiisshh..ari kesian tengok diaorang taw..korang semua kesian tak?
tapi yang da tobat tu..alhamdulillah lahh kan? kan?..
yang penting tobat nasuha! pohon ampun maaf..

kita doakan yang terbaik agar diaorang tak ulang kesilapan diaorang lagi ..amin..

so, BEBAS yang ari cuba nak korang tahu ialah bebas dari benda yang tak mendatangkan faedah..
ari tulis kat blog ni berdasarkan isu semasa yang kita tahu tapi kadangkadang kita ta sempat nak tahu apa sebabnya semua ni berlaku?
tapi yang baik datang daripada ALLAH s.w.t
yang tidak baik itu datang dari kesilapan kita sendiri..
ubatnye..muhasabah diri kita..oke?


okelahh..sampai sini jea entry ari..insya-allah..next time kalau umur ari panjang,
ari cerita tentang something yang korang harus tahu k?
wassalam..



tengs sudi baca  blog ari yg serba kekurangan ni :p
cakap cakap bawah sana k?

5 celoteh mak kiah:

Red said...

perisian yang baik ari :) pendahuluan aje perbaiki lagi. penutup memang mantop :)

ibnubaba_04 said...

betul..bebas juga ada batas

deeya said...

semoga yg t'perangkap dngan najis dadah nie diberi hidayah .. AMINN ! =)

Ariana Sophilea said...

red: tengs :) spe yg aja kan>>>red ..haha
ibnu: mmg pon ada bats :)
deeya: yea kita sme@doakan mereka supaya kembali ke jalan allah..amin

Ariana Sophilea said...

red: tengs :) spe yg aja kan>>>red ..haha
ibnu: mmg pon ada bats :)
deeya: yea kita sme@doakan mereka supaya kembali ke jalan allah..amin